Kringbijeenkomsten 2020

 

10 december 2020

Op deze donderdagmiddag staat de vierde Girardlezing gepland. Deze zal gegeven worden door Marcel Poorthuis. De vierde Girardlezing is tot stand gekomen in samenwerking met uitgeverij Skandalon en gaat samen met de presentatie van twee vertalingen van boeken van Jonathan Sacks: Genesis. Boek van het begin en Leviticus. Boek van het heilige. Sacks verwijst regelmatig naar het werk van René Girard. Marcel Poorthuis zal de relevantie van Girard voor het werk van Sacks verder belichten. De lezing zal plaatvinden in de vorm van een digitaal event. 

 

30 oktober 2020

Thérèse Onderdenwijngaard en Hans Weigand over complexe mimetische systemen. Hans Weigand heeft hier eerder over gepubliceerd.
--> tekst

 

25 september 2020

Simon Simonse over historicus Tom Holland, auteur van het onlangs verschenen DominionHow the Christian Revolution Remade the World, in het Nederlands vertaald als Heerschappij: Hoe het christendom het Westen vormde.
--> tekst

 

4 september 2020 

Zoomsessie over het najaarsprogramma

 

31 juli 2020

Informele bijeenkomst/contactmoment, 'Een nawoord schrijven over de pandemie in 2020'
--> tekst

 

17 juli 2020

Informele bijeenkomst/contactmoment

 

3 juli 2020

Artificial Intelligence - Paul Dumouchels Living with robots
--> tekst

 

19 juni 2020

Informele bijeenkomst/contactmoment. Introductie feedbackloops op Youtube, en een korte introductietekst.
--> tekst

 

5 juni 2020

Slavoj Žižeks verhouding tot het Christendom. Teksten: een pagina over Žižek op Mimetic Margins, en een fragment uit God in Pain.
--> tekst

 

22 mei 2020

‘Hoe ondergaan wij het ingrijpen van de staat in de coronacrisis?’ Aflevering De Nieuwe Wereld met Ad Verbrugge in gesprek met Marli Huijer en het hoofdstuk 'Monitoren en straffen? Ja, graag!' uit Žižeks Pandemie.
--> tekst

 

8 mei 2020

Deze bijeenkomst werd besteed aan de onlangs verschenen roman Hanesteen van Michael Elias over psychoses, de psychiatrische hulpverlening en de zoektocht naar een toekomst. 

 

24 april 2020

Informele bijeenkomst/contactmoment

 

10 april 2020 

Bespreking van Girards essay 'The Plague in Literature and Myth' uit To Double Business Bound
--> tekst

 

27 maart 2020

Helaas is deze bijeenkomst vervallen wegens de corona-crisis. Per Grande zou spreken over zijn in zomer 2020 te verschijnen boek Desire: Flaubert, Proust, Fitzgerald, Miller, Lana Del Rey.

Op deze dag is de eerste Zoomsessie gehouden, waarin besloten is met deze manier van bijeenkomen verder te gaan. Aan de hand daarvan is het programma bijgesteld.

 

31 januari 2020

'Het religieuze, de ware mensgeleerdheid', een relatief onbekende tekst van Girard uit La conversion de l'art (2008) over onder andere: Stravinsky, Nijinsky, Hölderlin, Nietzsche en Bataille.
--> tekst