Nieuws & Agenda

Financieel Overzicht

Financieel Overzicht

25 januari 2019 

Vergeving en vergelding. We lezen een aantal fragmenten uit Neem uw verleden op (1999) van André Lascaris.

29 maart 2019

Hans Weigand over de parabel van de Japanse Steenhouwer in de Max Havelaar van Multatuli.

24 mei 2019

Vaccinations from the TorahAfsluiting van het drieluik over vergeving - we bespreken de conclusie van de dissertatie van Vanessa Avery: Jewish Vaccines Against Mimetic Desire: René Girard and Jewish Ritual.

21 september 2019

Westerse waarden in radicale tijden. Een gezamenlijke bijeenkomst met Respondeo, een studiegroep van het werk van Eugene Rosenstock-Hussey. De inleiding zal komen van Hans Boutelier. (Let op: deze bijeenkomst vind plaats op een zaterdag!).

29 november 2019

Politieke correctheid

 

Datum: 29 november 2018 
Tijd: 14:45 
Plaats: Esplanade gebouw, Universiteit van Tilburg
Respondent: Niels van de Ven, associate professor Marketing, Universiteit van Tilburg
U kunt zich aanmelden met een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op 29 november 2018 zal de derde Girardlezing gegeven worden door Johan Graafland. De lezing wordt georganiseerd door de Girard Studiekring in samenwerking met het Academic Forum van de Universiteit van Tilburg. Johan Graafland is hoogleraar economie, onderneming en ethiek aan deze universiteit. De titel van zijn lezing luidt: “Na de crisis terug naar Adam Smith: Over eigenbelang, marktwerking en… deugden! ”.

Na de economische crisis is er meer belangstelling voor de rol die deugden spelen in de economie. Daarmee groeit ook de belangstelling voor Adam Smith, de vader van de economische wetenschap, die al een scherp zicht had op het belang van deugden in een commerciële samenleving. Wanneer marktkrachten de vrije hand hebben, is het nodig dat belangrijke actoren in de economie over deugden als eerlijkheid en matigheid beschikken, om het economisch proces dienstbaar te laten zijn aan het menselijk welzijn.

Toch is er sprake van een zekere ambivalentie in Smith’s analyse van de driehoeksrelatie tussen marktwerking, deugden en menselijk welzijn. Het is immers bekend dat Adam Smith ook de gedachte huldigde dat het eigen belang als door een onzichtbare hand het sociaal welzijn dient. Daarmee komt hij dicht bij De Mandeville, die in zijn fabel van de bijen de stelling had geopperd dat een samenleving juist floreert als de menselijk ondeugden de boventoon voeren.

In deze lezing zal prof. Graafland Adam Smith’s visie uiteenzetten en verbinden met Smith’s natuurlijke theologie. Ook zal hij aandacht geven aan het verband tussen Smith’s deugdentheorie en mimesis, het centrale begrip in de filosofie van Girard, en de ambivalentie in de huidige samenleving en politiek inzake de rol van deugden in het economisch proces.

 

Online teksten

Op online teksten vindt u artikelen over en samenvattingen van de mimetische theorie. Wilt u uw artikel onder online teksten geplaatst zien - stuur dan een verzoek naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De voorkeur gaat uit naar Nederlandstalige teksten. Eventueel kan een Engelse tekst geplaatst worden indien de auteur betrokken is bij de Girard Studiekring of actief in het Nederlandse taalgebied. De tekst zal in .pdf formaat geplaatst worden.

 

Bibliotheek

De Girard Studiekring beschikt over een bibliotheek met boeken die de mimetische theorie als hoofdonderwerp of belangrijk thema hebben. Voor een overzicht van de aanwezige boeken, klik hier. De boeken worden beheerd ten huize van Hans Weigand in Tilburg.

 

Boeken lenen

U kunt boeken lenen door een aanvraag te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef in uw mail aan hoe u de boeken wil betrekken - ophalen, versturen of eventueel uitwisselen tijdens een kringbijeenkomst. Portokosten voor verzending komen altijd voor rekening van de lener.

 

Boeken overnemen

Indien er van een boek meer dan één exemplaar aanwezig is, dan kunt u het boek overnemen. Voor leden van de Girard Studiekring is dat gratis, voor anderen wordt een bedrag van € 5,= in rekening gebracht. Voor het aanvragen en eventuele portokosten gelden dezelfde regels als bij het lenen van boeken.

 

Boeken doneren

Indien u één of meer boeken wil doneren, dan zullen we ze in onze bibliotheek opnemen. Voorwaarde is dat het boek expliciet handelt over het werk van René Girard of de mimetische theorie. Uw intentie om boeken te doneren kunt u bekend maken bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er zal dan contact met u worden opgenomen over hoe de boeken ter bestemde plaatse te brengen.