Nieuws & Agenda

31 januari 2020

'Het religieuze, de ware mensgeleerdheid', een relatief onbekende tekst van Girard uit La conversion de l'art (2008) over onder andere: Stravinsky, Nijinsky, Hölderlin, Nietzsche en Bataille. (--> tekst).

 

27 maart 2020

Per Grande over zijn in zomer 2020 te verschijnen boek Desire: Flaubert, Proust, Fitzgerald, Miller, Lana Del Rey . Let op! - deze bijeenkomst zal plaatsvinden in de middag.

 

29 mei 2020

Informatieve bijeenkomst over systeemtheorie en Artificial Intelligence, vooruitlopend op de COV&R 2020 over Desiring Machines.

 

september 2020

Michael Elias zal de rol van de mimetische theorie nader toelichten in relatie tot ervaringen in de psychiatrie zoals beschreven in het van hem verschenen boek Hanesteen.

Via deze pagina kunnen de bestanden voor de kringbijeenkomsten gedownload worden. 

 

31 jan 2020 - René Girard, 'Het religieuze, de ware mensgeleerdheid'. Vertaling van Le religieux, vrai science de l’homme’, uit La conversion de l’art, 2008. Download.

22 nov 2019 - Politieke Correctheid. Download.

 

Financieel Overzicht

Financieel Overzicht

Datum: 29 november 2018 
Tijd: 14:45 
Plaats: Esplanade gebouw, Universiteit van Tilburg
Respondent: Niels van de Ven, associate professor Marketing, Universiteit van Tilburg
U kunt zich aanmelden met een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op 29 november 2018 zal de derde Girardlezing gegeven worden door Johan Graafland. De lezing wordt georganiseerd door de Girard Studiekring in samenwerking met het Academic Forum van de Universiteit van Tilburg. Johan Graafland is hoogleraar economie, onderneming en ethiek aan deze universiteit. De titel van zijn lezing luidt: “Na de crisis terug naar Adam Smith: Over eigenbelang, marktwerking en… deugden! ”.

Na de economische crisis is er meer belangstelling voor de rol die deugden spelen in de economie. Daarmee groeit ook de belangstelling voor Adam Smith, de vader van de economische wetenschap, die al een scherp zicht had op het belang van deugden in een commerciële samenleving. Wanneer marktkrachten de vrije hand hebben, is het nodig dat belangrijke actoren in de economie over deugden als eerlijkheid en matigheid beschikken, om het economisch proces dienstbaar te laten zijn aan het menselijk welzijn.

Toch is er sprake van een zekere ambivalentie in Smith’s analyse van de driehoeksrelatie tussen marktwerking, deugden en menselijk welzijn. Het is immers bekend dat Adam Smith ook de gedachte huldigde dat het eigen belang als door een onzichtbare hand het sociaal welzijn dient. Daarmee komt hij dicht bij De Mandeville, die in zijn fabel van de bijen de stelling had geopperd dat een samenleving juist floreert als de menselijk ondeugden de boventoon voeren.

In deze lezing zal prof. Graafland Adam Smith’s visie uiteenzetten en verbinden met Smith’s natuurlijke theologie. Ook zal hij aandacht geven aan het verband tussen Smith’s deugdentheorie en mimesis, het centrale begrip in de filosofie van Girard, en de ambivalentie in de huidige samenleving en politiek inzake de rol van deugden in het economisch proces.